Federatie Medisch Coördinerende Centra

Bijscholen via Ochtendspits

Patiënten behandelen, rapporteren, verwijzingen en recepten uitschrijven, de mailbox bijwerken. In een huisartsenpraktijk is het iedere dag ochtendspits. Hoe zorgt een arts ervoor dat hij in die drukte van alledag zijn medische kennis up-to-date houdt? En wat als een werkafspraak (RTA) in zijn regio verandert?

Snel en gemakkelijk kennis bijspijkeren
In 2015 creëerde softwareontwikkelaar MDL Solutions samen met huisarts Branbergen de bijscholingstool Ochtendspits. Twee keer per week ontvangen huisartsen in regio Zwolle (MCC Klik) en Sittard (MCC Omnes) meerkeuzevragen. Deze Ochtendspitsvragen helpen artsen om op een snelle manier hun medische kennis bij te houden. Het kennisniveau van de artsen blijft op peil door onderwerpen herhaaldelijk aan te bieden.

Samen de database met vragen vullen
De FMCC draagt Ochtendspits een warm hart toe en ziet de voordelen ervan in. Als iedere regio zelf een aantal vragen voor Ochtendspits opstelt, vult de database met vragen zich in rap tempo. Voordat de vragen opgenomen worden in Ochtendspits, controleert een vakkundige commissie de vragen en antwoordmogelijkheden. Door samen te werken, worden kosten gedeeld en wordt gebruik gemaakt van ieders kennis. Zo wordt het bijscholen van artsen op een laagdrempelige manier opgepakt.

Huisartsen beantwoorden 63% juist
In regio Zwolle is Ochtendspits nu een jaar in gebruik. Wilt u weten hoeveel artsen het eerste jaar meededen en welk percentage de vragen juist beantwoordden? Een leuke bijkomstigheid is dat Ochtendspits de reputatie van MCC Klik in de regio positief heeft bevorderd. Lees daarom hier het verslag.

Adresgegevens

Federatie Medisch
Coördinerende centra

Postbus 90052
5600 PD Veldhoven

Ds. Th. Fliednerstraat 1
5631 BM Eindhoven
tel 040-8886060
info@fmcc.nl

Inschrijven nieuwsbrief